Itsehoidon merkitys arjessa

"Itsehoito? Joo, teen sen sitten kun olen lomalla."

Oletko koskaan sanonut jotain tällaista itsellesi? Itsehoito ei ole jotain, mitä pitäisi lykätä lomaan tai viikonloppuun asti. Itsehoito on jatkuvaa – se on kiitollisen ja positiivisemman asenteen omaksumista itseäsi kohtaan: 

“Olen itsehoidon arvoinen. Minun velvollisuuteni on huolehtia itsestäni ja varmistaa, että voin hyvin.” 

Ajattele itsehoitoa kuin kauniin kasvin hoitamista kotonasi. Et sanoisi: “Kastelen sen sitten, kun minulla on aikaa, ehkä viikonloppuna. Sen on vain pärjättävä siihen asti.” 

Ei, kasvi tarvitsee säännöllistä hoitoa selviytyäkseen ja kasvaakseen. Se tarvitsee huolellista huomiota: Onko liian kuuma? Tarvitseeko kasvi tänään enemmän vettä? Vai enemmän varjoa? Olisiko lämpö ja aurinko hyväksi tänään?

Sama pätee jokapäiväiseen elämääsi. Jos haluat huolehtia itsestäsi terveellä tavalla, sinun on oltava tietoinen omista tarpeistasi ja läsnä itsellesi. Joskus sinun täytyy olla lempeä ja rakastava itseäsi kohtaan, toisinaan motivoiva tai lohduttava. Tärkeintä on pyrkiä olemaan aina tarkkaavainen. 

Itsehoito voi olla haastavaa, sillä arkemme on täynnä muiden asettamia odotuksia, tehtäviä ja vaatimuksia. Lisäksi asetamme usein paineita itsellemme. Siksi on tärkeää tietää, miten ja milloin tehdä terveellisiä muutoksia huolehtiaksesi itsestäsi. 

Kaikkea hyvää,
Gunda

Gunda Tibelius

Mentaalivalmentaja ja systeeminen yritysvalmentaja

Gunda Tibelius on mentaalivalmentaja, systeeminen yritysvalmentaja ja viestintäkouluttaja. Hänen kiinnostuksensa henkiseen vahvuuteen alkoi jo kilpaurheiluaikoina. Opiskellessaan Saksan urheiluyliopistossa Kölnissä hän pystyi vahvistamaan henkilökohtaisia kokemuksiaan psykologian instituutissa tehdyillä tutkimuksilla. Hän tuntee teoriat ja käytännöt, jotka auttavat vähentämään ulkoisten stressitekijöiden vaikutusta, lisäämään resurssitietoisuutta ja kehittämään kohdennettua ja intensiivistä keskittymistä.

Keskity itsehoitoosi itsehoitotestin avulla

Itsehoitotesti:

"Mikä estää minua pitämästä parempaa huolta itsestäni päivittäin?"

“Keskity itsehoitoosi” -sarjan itsehoitotesti rohkaisee sinua tutkimaan 12 eri elämän osa-aluetta ja pohtimaan niihin liittyviä kysymyksiä. Nämä alueet vaihtelevat ruokavaliosta ja liikunnasta henkilökohtaiseen kehitykseen ja itsetuntoon, Lisäksi testi auttaa sinua saamaan yleiskuvan nykyisestä itsehoidostasi arjessasi. Testi näyttää, miten suoriudut eri osa-alueilla, jotta voit helposti nähdä, missä olet jo hyvä huolehtimaan itsestäsi ja missä on vielä parantamisen varaa. 

Tämä testi on suunniteltu toistettavaksi joka kuudes tai kahdeksas viikko, jotta voit laajentaa ja vahvistaa tietoisuuttasi tarpeistasi.

Pääset täyttämään testin alla olevasta linkistä.

Testimallissa on ympyrä, joka on jaettu 12 yhtä suureen osaan. Jokainen ympyrän poikki kulkeva viiva on jaettu 10 osaan. Asteikko alkaa keskellä olevasta numerosta yksi eli “erittäin tyytymätön” ja ulottuu ulkoreunalla olevaan numeroon kymmenen eli “erittäin tyytyväinen”.

"Mitkä ovat kolme suurinta estettäni?"

Vinkki:

Kun seuraavan kerran olet stressaavassa tilanteessa, pysähdy hetkeksi tarkkailemaan ajatuksiasi. Kiinnitä huomiota siihen, miten puhut itsellesi, ja pohdi seuraavaa: 

  • Oletko ystävällinen ja kannustava?
  • Vähätteletkö itseäsi?

On tärkeää olla aina tarkkaavainen ja puhua itsellesi ystävällisesti - kuin puhuisit parhaalle ystävällesi.

Yllä oleva kuva havainnollistaa, miltä valmis testilomakkeesi voi näyttää.

Keskity itsehoitoosi arviointilomakkeen avulla

Ymmärrä neljä peruspsykologista tarvetta ja mitä voit tehdä arjessasi täyttääksesi ne.

Neljän peruspsykologisen tarpeemme tiedostaminen voi olla tärkeää mielenterveydellemme. Et ehkä aina pysty täyttämään kaikkia näitä tarpeita, ja jokainen kokee tilanteet eri tavalla, mutta voimme ottaa askelia täyttääksemme tarpeemme. Neljä keskeistä psykologista tarvetta ovat:

  • Kiintymys ja yhteenkuuluvuus
  • Asioihin suhtautuminen ja niiden hallinta
  • Itsetunnon vahvistaminen ja tunnistaminen
  • Mielihyvä ja kivun välttäminen 

Käytä “Keskity itsehoitoosi” -sarjan arviointilomaketta pohtiaksesi, mikä saa sinut tuntemaan olosi hyväksi arjessa ja mitkä psykologiset tarpeet täyttyvät näiden kautta. Voit miettiä, kuinka usein teet näitä asioita arjessasi ja laatia suunnitelman seuraavalle kolmelle viikolle parantaaksesi haluamiasi alueita.

Keskity itsehoitoosi 5-2-21-menetelmällä

Kuinka voit ottaa positiiviset ajatusmallit osaksi arkeasi:

"Oliko tänään hetki, joka teki sinut onnelliseksi?"
"Kun katson itseäni ja arkeani ulkopuolelta, mistä pidän siinä?"

Elämä voi olla haastavaa, ja voit kohdata vastoinkäymisiä tai takaiskuja, joilla voi olla negatiivinen vaikutus tunteisiisi. Näinä hetkinä ajatuksesi ovat aina läsnä – päässäsi voi olla jopa 80 000 ajatusta päivässä. Monet ajatuksistamme ovat toistuvia, ja valitettavasti ne voivat usein olla negatiivisia. Jos keskityt pääasiassa elämäsi negatiivisiin asioihin, se ei tarkoita, ettei mitään positiivista tapahtuisi. Et vain kiinnitä niihin huomiota tai huomaa niitä sillä hetkellä.

5-2-21-menetelmä, joka kuuluu “Keskity itsehoitoosi” -sarjaan, on yksinkertainen harjoitus, joka auttaa sinua luomaan uusia ja vahvoja ajatusmalleja arjessasi. Ota viisi minuuttia itsellesi joka päivä 21 päivän ajan. Aivan kuten kuntosalilla käydessä, päivittäiset parannukset voivat olla pieniä, mutta säännöllinen keskittyminen voi vähitellen muuttaa ajattelutapasi positiivisemmaksi.

"Mitkä kaksi pientä asiaa tekivät minut onnelliseksi, ylpeäksi tai vain saivat minut tuntemaan oloni hyväksi tänään?"
"Miten tämä positiivinen asenne sai minut tuntemaan oloni fyysisesti ja henkisesti?"
Kirjoita ylös kaksi positiivista ajatusta joka päivä
Viisi minuuttia päivässä 21 päivän ajan

Tässä harjoituksessa sinun tulee pohtia kahta hetkeä päivittäin viiden minuutin ajan. Keskity pieniin hetkiin, jotka toivat sinulle positiivisen tunteen. Nämä hetket ovat saattaneet jäädä aiemmin huomaamatta, mutta harjoituksen avulla voit keskittyä siihen, miten ne vaikuttivat mieleesi ja kehoosi.

Vinkki:

Muista, että jokaisen päivän myötä nämä itsehoitokäytännöt muuttuvat helpommiksi. Aivan kuten fyysinen harjoittelu, henkinen harjoittelu vaatii samanlaista sitoutumista, ja se voi alkaa vain viiden minuutin päivittäisellä panostuksella. 

Lue 5-2-21-menetelmästä ja kokeile sitä!