Keskusteleminen lääkärin kanssa

Yksi harvinaisista sairauksista kärsivien suurimmista haasteista on  diagnostinen matka. Tie tarkkaan diagnoosiin on usein pitkä, ja on todennäköistä, että potilas tapaa useita lääkäreitä ennen oikean erikoislääkärin tapaamista. Oireiden ymmärtämisestä ja niiden kuvaamisesta oikeiden kysymysten esittämiseen, seuraavat vinkit voivat auttaa sinua tekemään yhteistyötä lääkärisi kanssa, jotta saat tarvitsemasi vastaukset.  

Olipa oireissasi kyse tiettyyn sairauteen liittyvistä oireista tai oireista ylipäänsä, on tärkeää, että ymmärrät ne ja osaat hakea apua. 

Valmistaudu

Kun yrität maksimoida lääkärikäyntisi ajan, valmistautuminen on yksi tärkeimmistä asioista, joita voit tehdä. Kirjoita huolenaiheesi ja kysymyksesi muistiin ennen saapumista ja käytä muistiinpanoja hyväksesi koko tapaamisesi ajan. Valitettavasti sinulla ei ehkä ole aina aikaa keskustella kaikista huolenaiheistasi pitkästi. Mieti asioita, jotka ovat sinulle tärkeimpiä ja keskity niihin ensin. 

Jos lääkäri on sinulle uusi, älä pidä itsestään selvänä, että hän on hyvin tietoinen tarinastasi. Valmistaudu kertomaan hänelle lyhyt versio.

Ota mukaan ystävä tai perheenjäsen

Jotkut lääkärikäynnit saattavat olla henkisesti raskaita eri syistä, ja silloin voi olla hyvä ottaa joku mukaasi tueksi – olipa kyseessä sitten ystävä, perheenjäsen tai joku muu, johon luotat.

Oireiden ymmärtäminen

Oireistasi riippumatta on tärkeää, että mietit tarkasti, miltä ne tuntuvat ja miten ne saattavat muuttua ajan myötä, jotta voit kuvata ne tarkasti lääkärillesi. Muista olla mahdollisimman tarkka ja kiinnitä huomiota yksityiskohtiin.  

Haluat ehkä kysyä itseltäsi: 

  • Milloin huomaan ne eniten? 
  • Minkälaiseksi ne saavat minut tuntemaan oloni? 
  • Ovatko ne pahenemassa vai parantumassa? 
  • Kuinka kauan minulla on ollut niitä? 
  • Miten ne vaikuttavat minuun päivittäin? 
  • Missä oireeni ilmenevät? 
  • Vaihtelevatko oireet ajan ja/tai toiminnan mukaan? 
  • Jos minulla on useita oireita, voisiko niille olla yleinen selitys? 
  • Onko minulla läheisiä perheenjäseniä, joilla on samoja oireita kuin minulla? 

Ole avoin

Kyky keskustella ja kertoa avoimesti omista oireistasi lääkärillesi on tärkeä osa diagnostista matkaa. Näin lääkäri voi helpommin muodostaa realistisen kuvan sairaudesta ja löytää oikeat tutkimukset, joilla diagnoosi voidaan vahvistaa.

Esitä kysymyksiä

Jos olet epävarma siitä, mitä lääkärisi sanoo, esitä kysymyksiä, kunnes tunnet, että olet ymmärtänyt kaiken täysin. Tärkeintä on, ettet lähde käynniltä epävarmempana kuin mitä olit ennen. Esitä siis kysymyksiä, kunnes olet ymmärtänyt lääkärin arvion ja sen, mikä on seuraava suunnitelma.  

Muista, että saamasi arviointi on seurausta nykytilanteesta. 

Sen vuoksi älä epäröi ottaa yhteyttä lääkäriin uudelleen, jos tilanne muuttuu ja uusia oireita ilmenee tai jos tilanne ei parane.

Jaa tai tulosta

MAT-FI-2400088 v1.0 02/2024